Activiteiten

Aan het begin van het seizoen worden alle nieuwe jeugdnatuurwachters geïnstalleerd. Elke jeugdnatuurwachter ontvangt hierbij een oorkonde, een speldje en een stickerboekje.

Tijdens het seizoen kunnen de jeugdnatuurwachters deelnemen aan een diversiteit van binnen- en buitenactiviteiten, die door de JNW Krimpen worden georganiseerd. De exacte data, tijdstippen en locaties van activiteiten staan vermeld in de agenda op deze website.

Interne communicatie vindt plaats binnen de eigen JNW Krimpen App.

Binnen activiteiten

Al de binnen-activiteiten van de JNW Krimpen worden gehouden in ons eigen clublokaal het Bivak. Bivak is de afkorting van bivakkeren en dat betekent ergens tijdelijk verblijven. Natuuronderzoekers slaan in de natuur tijdelijk een Bivak op en verblijven daar dan voor een bepaalde tijd om onderzoek te doen. In het Bivak maak je direct kennis met de natuur door de opgezette vogels, geweistangen van herten, huiden, natuurplaten en vele andere zaken uit of over de natuur. Een fijne, vertrouwde en veilige plek om samen, gezellig, heel veel leuke dingen te doen met betrekking tot de natuur.

Het adres van het Bivak is:
Ouverturelaan 103
2926 PT Krimpen aan den IJssel

Dit zijn de voormalige noodlokalen naast OBS Kortland.

– Bibliotheek

Op woensdagmiddagen en vrijdagavonden is er bibliotheek. De JNW Krimpen beschikt over een uitgebreide bibliotheek met natuurboeken over allerlei dieren en planten en leesboeken die ook gaan over de natuur of een dier. Daarnaast heeft de bibliotheek ook prachtige natuurfilms. Jeugdnatuurwachters mogen de boeken en films gratis lenen. Erg handig als je een spreekbeurt moet geven of een werkstuk moet maken.

– Natuurfilms

Op vrijdagavonden worden er mooie en soms ook wel spannende natuurfilms afgespeeld. Ook worden er leuke natuur animatiefilms afgespeeld. Tijdens deze filmavonden ontbreekt de limonade en de popcorn niet.

– Natuurpresentaties

Op vrijdagavonden worden er prachtige presentaties over de natuur gegeven. Er zijn onder andere presentaties over de Bever, de Bij, het Edelhert, de Eekhoorn, de Gewone Zeehond, de Moeflon, Vissen, Vogels, het Wilde Zwijn en nog veel meer. Tijdens deze presentaties wordt er limonade en popcorn geserveerd.

– Kerststukjes

Voor het aanbreken van de kerstvakantie worden er mooie kerststukjes gemaakt. Leuk om thuis op de tafel neer te zetten en van te genieten.

– De grote natuurquiz

Waar gebruikt een eekhoorn zijn staart voor? Wat is dit voor een insect? Eet deze vogel zaden of insecten? Welke boom is dit? Ja, de grote natuurquiz van de JNW Krimpen is zelfs voor de doorgewinterde natuurkenners niet gemakkelijk! Gelukkig mag je als koppel deelnemen en worden aan het einde de antwoorden gegeven en toegelicht. Heel leerzaam! Voor de beste koppels 1, 2 en 3 zijn er leuke prijzen te verdienen.

– Nog veel meer…

Daarnaast doen we nog veel meer in ons clublokaal zoals het maken van egels, kaarten, nestkastjes, pinda-slingers en vetbollen, voedertafels, etc. Ook mag de altijd gezellige bingoavond niet vergeten worden.

Te veel om op te noemen dus!

– Slotavond

Elk seizoen wordt gezamenlijk met alle jeugdnatuurwachters afgesloten met een feestelijke slotavond. Alle activiteiten komen in fotovorm nog één maal voorbij. Daarnaast is er een interessante presentatie over de natuur.

– Stickers

Voor elke activiteit waaraan de jeugdnatuurwachters deelnemen ontvangen zij een stickers. Aan het eind van het seizoen is er voor degene met de meeste stickers een leuke prijs op de slotavond. Dit zowel voor de 1e-jaars, de 2e-jaars en de 3e-jaars.

Buiten activiteiten

– Werken op het Roesteiland

Op zomerse dinsdagavonden en zaterdagmorgens kan er gewerkt worden op het Roesteiland. Heerlijk om onder leiding van onze deskundige vrijwilligers lekker aan de slag te gaan in de natuur.

– Bomen knotten

Op een zaterdag in het najaar vindt het bomen knotten plaats. Een activiteit voor stoere jeugdnatuurwachters.

– Vossenjacht

Op een donkere vrijdagavond in het najaar wordt de traditionele vossenjacht gehouden. De jeugdnatuurwachters gaan in groepjes, onder begeleiding van een volwassene, op zoek naar de vossen. Spannend en leuk tegelijk!

– Bollen poten

Op een woensdagmiddag in het najaar worden er bloembollen gepoot in bloembakken binnen de Gemeente Krimpen aan den IJssel. Leuk om in het voorjaar de bloeiende bloembollen te kunnen bewonderen.

– Vogels spotten

Op een zaterdag vindt onder deskundige leiding van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard het vogels spotten plaats. Wat weten de mensen van de Natuur- en Vogelwerkgroep ontzettend veel van vogels! Heel leerzaam!

– Boomfeestdag

Op een woensdagmiddag wordt deelgenomen aan de landelijke boomfeestdag. Onder het motto “een gezonde leefomgeving door het planten van een boom per kind” worden jaarlijks door de JNW Krimpen bomen geplant in de Gemeente Krimpen aan den IJssel.

– Excursie naar een natuurgebied of dierentuin

Op een zaterdag vindt er een interessante excursie plaats naar een natuurgebied of een dierentuin. Tijdens de excursie horen de jeugdnatuurwachters heel veel over de natuur.

– Eieren zoeken

Op een zaterdag vindt op het Roesteiland de activiteit eieren zoeken plaats. Heerlijk! Want tijdens het zoeken worden er broodjes gebakken ei geserveerd! De gevonden gekookte eieren worden onder de jeugdnatuurwachters verdeeld en mogen worden meegenomen naar huis om lekker op te eten. Maar let op bij het zoeken! Er zijn ook altijd een paar niet gekookte eieren bij.

– Tuinieren

Altijd al zelf eens willen tuinieren? Onder leiding van deskundige vrijwilligers kunnen de jeugdnatuurwachters een eigen tuintje verzorgen. Van zaaien tot oogsten!